Una dintre legendele populare spune că mărţişorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Între 1 şi 9 martie, “Zilele babelor”, baba Dochia toarce lângă oi îmbrăcată în nouă cojoace pe care le scutură unul câte unul în fiecare zi. Lâna toarsă o folosește la împletit mărțișoare cu fir alb (simbolizând iarna şi anul cel vechi) şi fir roşu (simbol de primăvară şi înnoire). Cu cât mai aruncă din cojoace, cu atât mai cald e afară.

În calendarul obiceiurilor strămoşeşti, Mărţişorul era ţinut la loc de cinste, ţăranii oferind apropiaţilor o amuletă sau un fir răsucit din lână ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului. Cu timpul, şnurului i s-a adăugat o monedă – simbolul soarelui.

De atunci de demult şi până acum, mărţişorul a început să ia multe forme. Eu nu mi-l amintesc de pe vremea bunicilor, dar îmi place să cred că avea o formă mult mai simplă şi mai curată decât acum. Şi, de fiecare dată când vine 1 Martie, mă găsesc căutând mărţisoare simple sau cu semnificaţie – mărțișoare tradiționale.

Lista de mai jos nu e exhaustivă, mărţişoarele au motive, materiale, tehnică sau inpiraţie tradiţională. Pentru mine, toate sunt frumoase, simple şi cu poveste.

Daciana Ungureanu – Mostre de înveşnicire

martisoare_Daciana

De căutările din ultimii ani m-a salvat Daciana Ungureanu, prietena noastră de la Novaci, artist plastic şi pasionată incurabilă de zestrea tradiţională. Daciana are în fiecare an altă colecţie de mărţişoare, inspirată de motive tradiţionale. Abia aştept să văd ce ne-a pregătit anul acesta. Le numeşte “mostre de înveşnicire” şi puteţi să îi scrieţi pentru comenzi pe Facebook, pe pagina Colecţia etnografică Daciana Ungureanu.

MândraChic – Mândruţe de primăvară

MandraChic_mandrute

Un proiect tare drag nouă – MândraChic – este un atelier-şezătoare care creează şi pune în valoare “zestre contemporană”. Anul acesta am fost la Mândra şi am aflat de la Alina şi Ioana cum au căutat bucățele de pânze prin poduri, cum le-au promovat, cum i-au învăţat pe copiii din sat să preţuiască zestrea şi motivele tradiţionale, cum inovează şi construiesc an de an, cu drag de satul românesc şi de valorile autentice.

Povestea mărţişoarelor chic este, de fapt, povestea “mândruţelor de primăvară – o serie de accesorii unicat sau de serie mică, după un design original, realizat în cadrul Muzeului de Pânze și Povești, atelier Mândra Chic. Suprapuneri de lână, dantelă de casă și piele inscripționată manual.” Puteţi comanda la contact@tarafagarasului.eu, folosind imaginile de pe site.

Moara de hârtie – Cărţişor de Autor

moara de hartie_CartisordeAutor

Conceptul din 2017 al mărţişorului de la Moara de hârtie (atelier muzeu de făcut hârtie, legătorie, caligrafie, pictură) se numeşte “Cărţişor de Autor”. Au creat 101 Cărţişoare de Autor numerotate, cu autograful în original al poetei Ana Blandiana. Vine cu o cutie sub formă de carte și are mini-pagini din hârtie reciclată presărate cu versurile poetei care deschide colecţia.

Pentru comenzi, le puteţi scrieți la echipa@moaradehartie.ro sau pe pagina de facebook prin mesaj privat. Găsiți Cărţişoare şi alte mărţişoare lucrate de zânele lor și în librării de calitate din București și din țară.

Ionela Lungu – Pâcali şi Smărăndiţe

Ionela Lungu_Pacala (2)

Ionela Lungu este artist, modelator în lut, fotograf şi vrăjitor. Modelează personaje din lumea lui Ion Creangă şi le dă viaţă. Ne vrăjeşte zi de zi cu poze cu “Ozana cea frumos şi lin curgătoare” şi cu poveşti vii din lumea satului humuleştean. Din când în când o putem prinde “live” la târguri în Bucureşti, Suceava sau Iaşi.

Sperăm să o găsim şi anul acesta la Târgul de Mărţişor de la Muzeul Ţăranului Român şi să ne spună povestea fiecărui Nică, Moş Ion Roată, Dănilă Prepeleac modelat de ea.

Cadouri Pictate – mărțișoare de lemn

CadouriPictate_martisoare

Pe Andreea o știu de la cursurile de antreprenoriat la care am fost împreună. Cu actele și cu instrumentele financiare nu ne-am prea înțeles, dar cu pasiunea stăm bine. Ea pictează de când se știe și inspirația o vizitează des noaptea, așa că ies din mâinile ei tricouri, cutiuțe de cadouri, mobilă și chiar camere întregi pictate.

Anul trecut a început să picteze și mărțișoare – pe ceramică, pe lemn, pe pânză și mi-au plăcut tare mult mărțișoarele pictate pe lemn care se transformă și în magneți de frigider. Pentru comenzi, o găsiți printr-un mesaj privat pe pagina Cadouri Pictate.

Semnele Satului – mărțisorim tradițional

SemneleSatului_martisoare

Am descoperit pagina pe Facebook, alături de fotografii cu ale lor “cusătoreli și meșteșugăreli cu motive populare”. Mi-au plăcut tare mult motivele de pe mărțișoare și atenția la detalii pe partea de realizare, așa că le recomand cu drag. Comenzi se pot face prin mesaje private pe pagina Semnele Satului.

Mesteshukar Boutique – Mărţisoare Shukare

Mesteshukar

Meșteshukar ButiQ (MBQ) este un suporter activ al revalorizării meşteşugurilor tradiționale rome. Anul trecut au deschis un showroom pe strada Edgar Quinet, nr 7 în Bucureşti şi sunt prezenţi în străinătate cu expoziţii precum “Nomadic Design Practices”(Stockholm) şi “Picnic”(Viena Design Week).

De 1 Martie ne oferă idei meșteshukare (de la bijuterii din argint la miniaturi din lemn şi cupru) şi sigur veţi face o alegere excelentă dacă doriţi un mărţişor unicat!

Pentru mult mai multe opțiuni, găsiți aici o listă a mărţişoarelor handmade realizată anul acesta de Cristina Oţel şi catalogul mărțișoarelor handmade românești (lista cu foarte multe modele din 2016 a Prințesei Urbane).

*Fotografiile sunt preluate de pe paginile furnizorilor

Leave a Reply