Ospăț la Vatra cu scornici și chisăliță

By September 16, 2020November 28th, 2020Destinatii, Gastronomie, Oltenia, Traditii

Al treilea #OlteniaBrunch ne-a reunit la Vatra Park, unde oaspeții au avut ocazia de a afla despre proiectele gazdelor noastre – Asociatia Vatra cu Idei și despre istoria comunei, legată de cea a lui Nicolae Bălcescu.

Comunitatea locală a pregătit un ospăț pe cinste și le mulțumim mult doamnelor Viorica, Nina, Florina și Elena care au gătit, partenerilor de la Ferma Moșteanu, care ne-au pregătit legumele și preparatele surpriză și familiei Rădulescu pentru primire și sprijin.

Oaspeții au gustat preparate pline de savoare: scornici (turtă fărâmițată prăjită cu jumeri), prajilă (o rețetă cu ou, lapte covăsit, carne de la garniță și verdețuri), ciorbă de găină de casă, brânză veche, șuncă de casă, salată de vinete, legume proaspete din grădină, zacuscă de ardei, dovlecei prăjiți în ou. Surprizele au fost un ou de struț fiert și chifteluțele din carne de struț. Chisălița de prune îngroșată cu mălai a stârnit curiozitatea tuturor, iar plăcintele poale-n brâu, biscuiții cu lavandă și prăjiturile de casă au desăvârșit experiența gustativă.
Toată lumea a făcut traseul aleii terapeutice și temerarii au încercat și pista militară.

Gazda, Dana Rădulescu, sintetizează ce facem noi: “Proiectul realizat de Gate to Romania nu presupune doar mâncare, ci înseamnă și cunoașterea comunității, înseamnă să-i cooptezi pe toți cei care au ceva de arătat în comună, într-un loc comun, cu prezentarea fiecăruia și a ceea ce face.”

De la eveniment nu au lipsit producătorii de produse locale, precum și meșterii populari care au prezentat tehnica de realizare a coșurilor prin împletirea răchitei.

După masa copioasă am pornit într-o plimbare prin pădure și am aflat despre ateliere de terapie prin îmbăiere în pădure, despre zona Văii Topologului și despre potențialul ei.

Dacă vrei să afli cum a fost la eveniment, citește ce a scris Andreea Vasile pe blog: Mâncare delicioasă și reconectare cu natura la Vatra Park.

Iată ce am surprins noi prin lentila aparatului foto:

Mulțumim voluntarilor și participanţilor care au bătut cale lungă sau scurtă pentru a veni alături de noi și pentru a redescoperi o parte din gastronomia locală.

Fotografii de Andreea Nedelescu si Alexandru Petrescu

Eveniment organizat împreună cu comunitatea locală din comuna Nicolae Bălcescu, Asociatia Vatra cu Idei și Asociația My Transylvania. Evenimentul face parte din proiectul “Gusturi redescoperite – peisajul gastronomic din Oltenia și Muntenia”, co-finanțat de AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul acestei publicații sau de modul în care rezultatele ei și ale proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply