Eveniment online – Slow food + slow travel + pandemie = ?

By November 20, 2020November 28th, 2020Evenimente

Jucatorii din turism aveau planuri mari pentru 2020. Apoi, a venit pandemia. După 2 luni de lockdown, românii au redescoperit România, alegând să facă circuite în grupuri mici (o familie – o mașină) și să stea mai mult timp într-un loc. Cabane și pensiuni care se adresau unui public străin s-au reorientat către români.

Luni, 16 noiembrie, a avut loc o discuție live despre cum s-a văzut slow food și slow travel anul acesta.

Invitați au fost:
Cristian Cismaru – Președinte Asociația My Transylvania și inițiatorul, printre altele, al Transylvanian Brunch
Andrei Luminea – Chef la restaurantul sibian Pasaj, unde are grijă să folosească și să evidențieze produse locale
Andreea Lazăr – Manager al Pensiunii Lazăr, Voineasa, județul Vâlcea și gazdă de #OlteniaBrunch
Gill Ecobescu – Manager de proiect, Asociația GAL Cheile Sohodolului, pasionat de îmbinările perfecte între nou și vechi, gazdă #OlteniaBrunch
Diana și Alex Sicoe – fondatori Rural Ai liber la tihnă, gazdă #MunteniaBrunch
Moderator – Dana Gonț, jurnalist, realizator și prezentator de televiziune, autor al unor povești pe www.danagont.ro

În cadrul evenimentului au fost abordate subiecte precum comportamentul turistului în anii trecuți și în anul acesta, relația cu furnizorii locali, meniul și preparatele locale. Ne-am uitat la prezent, la viitor și la cum vom construi viitorul.

Gazde ale evenimentelor de anul acesta au răspuns la întrebarea cum se vad brunch-uri din perspectiva gazdelor – aduc plus valoare?

De exemplu, în gospodăria familiei Lazăr, totul înseamnă muncă, pentru că se autosusțin din animalele pe care le cresc și din produsele pe care le fac cu mâinile lor. ”În zona Voineasa nu există conceptul de tradițional. Noi am insistat să păstrăm autenticul și, de aceea, efortul nostru nu e înțeles și apreciat din prima. Eu refuz să fac grătare și cartofi prăjiți și oamenii, de multe ori, nu înțeleg asta. Ne punem sufletul pe masă pentru oricine ne calcă pragul,” explică Andreea Lazăr, care se ocupă de pensiunea familiei alături de sora și tatăl ei.

Iată ce ne spune și Diana Sicoe a pornit proiectul RURAL – ai liber la tihnă anul acesta. ”E un proiect de suflet, a doua noastră dragoste. Am creat acest spațiu din dorința de a retrăi sentimentul vacanței la bunici și am vrut să avem parte de acest sentiment aproape de București, fără să alterăm autenticitatea locului,” spune ea. Satul în care e RURAL – ai liber la tihnă e la 30km de București. ”Pentru noi, 2020 a fost un an care a venit cu oportunități de a prezenta satul românesc și o curte tradițional românească.”

Mai multe detalii despre eveniment, pot fi citite în articolul: Slow food + slow travel + pandemie = ?

De asemenea, înregistrarea evenimentului online poate fi urmărită aici.

Acest eveniment online face parte din proiectul “Gusturi redescoperite – peisajul gastronomic din Oltenia și Muntenia”, co-finanțat de AFCN, implementat de Asociatia My Transylvania cu sprijinul Gate to Romania.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul acestei publicații sau de modul în care rezultatele ei și ale proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply