Mulți prieteni din lumea largă ne întreabă ce e de văzut când vin pentru prima dată în România.

Accesând scurt baza de date de amintiri, le-aş spune să meargă să viziteze o stână. Bunicul meu mergea cu oile, aşa că vacanţele din şcoala primară le petreceam la stână, în Parâng, acolo unde e acum staţiunea Rânca. Aveam curent, însă restul obiceiurilor se păstrau cu sfinţenie de pe vremea stră-străbunicilor: băciţele se ocupau cu produsele din lapte (smântânit, dat cheag, tăiatul caşului, urditul zerului, bătut untul la putinei) şi ciobanii aveau grijă de oi, vaci şi câini. Uneori, când terminau cu trebăluitul, băciţele dădeau drumul la radio şi încingeau o horă sau o învârtită în stână. Aş vrea să le arăt prietenilor mei vitalitatea acestor oameni simpli, bucuria cu care se prindeau în horă şi cum se ridica praful în urma opincilor lor.

Le-aş spune să meargă să vadă o nuntă tradiţională. Nunta părinţilor mei a început vinerea: fetele mergeau în alai să invite lumea din sat, iar feciorii mergeau pe cal către uliţele mai îndepărtate. Mama era îmbrăcată în costum popular de mireasă: ie albă cu mâneci largi şi volane, cusută pe mâneci şi piept cu arnici, fustă plisată, şurţă şi cătrinţă de lână ţesută cu fir auriu şi betele înguste, lucrate în casă. Fiecare motiv de pe costum arată ceva: statutul, provenienţa din zona păstorească, legătura cu natura. Sâmbătă seara au petrecut la cort, cu toate rudele şi prietenii, iar duminică după-masa acasă la mire, după obicei.

Fără ajutor, călătorilor le este greu să descopere singuri locurile care încă trăiesc după ritualuri vechi, în care simbolurile și tradiţiile sunt vii, iar natura neatinsă.

Aşa că ne-am gândit să vă fim de ajutor și să vă dezvăluim aici, pe blog, în română și engleză, din comorile ascunse ale României.

Ne propunem câteva lucruri simple:

  • să vă inspirăm cu poveşti despre destinații şi experienţe mai cunoscute sau mai puțin cunoscute
  • să vă “organizăm” prin articole cu informaţii structurate şi actualizate
  • să vă luăm cu noi 🙂

“Dar dacă autenticul acelor locuri va dispărea? Dacă prin promovarea lui un loc se …strică?” Nu este cazul. Există diverse tipuri de călători și “secretele” noastre se adresează doar unui anumit tip, unul responsabil. În plus, suntem adeptele turismului sustenabil și promovăm acele practici care nu distrug tradiţiile şi natura din spațiile unde pășim.

Aici veţi găsi imagini şi poveşti din acea Românie neştiută, bănuită, intuită… O Românie secretă pe care o descoperim şi o dezvăluim împreună!