Ce este un brunch?

Un brunch este o combinație dintre mic dejun și prânz. Asta înseamnă că începe în jurul orei 11.00, că avem pe masă feluri calde, de tipul celor care se servesc la prânz (de exemplu ciorbă, tocaniță, mâncare, fripturi etc) și feluri reci (de exemplu brânza, salată de vinete, fasole bătuta) dar și deserturi (plăcinte, orez cu lapte) și fructe.

La noi, “brunch” înseamnă câteva ore în aer liber, într-un sat neturistic (sau necunoscut de-a binelea) în care avem parte de gastronomie locala – rețetele satului preparate de câțiva bucătari/câteva bucătărese din comunitate, cu ingrediente locale, adesea luate din gradini –  dar și de demonstrații de meștesuguri, dansuri, concerte susținute de artiști locali.

Să spunem că partea culinară e un pretext pentru a face cunoștință cu zona și cu ce are ea de oferit în termeni de cultură, petrecere a timpului liber, produse.

Cât durează un brunch?

Un brunch durează 4-5 ore. Începe în jur de 10.30 – cu deschiderea barului – și se termină în jur de ora 15.00

Cât costă?

Prețul de persoană este de 100 lei.

Copii au gratuitate?

Da, copiii până în 14 ani au gratuitate.

Asigurați transportul?

Nu, transportul intră în responsabilitatea fiecărui participant. Am apelat la această modalitate pentru ca am observat că participanții la brunch-uri vin din multe direcții și unii doresc să rămâna peste noapte în zonă .

Ce intră în prețul unui brunch?

70% din valoarea fiecărui bilet rămâne în comunitate, sub formă de plată a ingredientelor (toate ingredientele sunt locale, de pe o rază de maximum 50 km distanță), a bucătarilor și bucătăreselor, a tarafurilor/ansamblurilor populare, a meșterilor care fac demonstrații. Restul banilor acoperă costurile legate de organizare și promovare.

Unde mă înscriu la un brunch?

Pe site-ul www.eat-local.ro

Când are loc următorul brunch?

Aici, la sud de Carpați, ne-am propus ca brunch-urile să aibă loc, de regulă, în a doua sâmbătă din fiecare lună. O să începem în aprilie și o să prânzim până în noiembrie. Lista evenimentelor o poți consulta aici.

Cum pot să aflu repede când se anunță un nou brunch?

Deschidem înscrierile și facem evenimente pe Facebook cu circa o lună înainte de a avea loc evenimentul. Poți, de asemenea, să te înscrii la newsletter-ul nostru.

De ce există un număr fix de bilete pentru brunch?

Pentru că trebuie să știm pentru câti oaspeți ne pregătim. La brunch-uri nu avem porții întregi pentru fiecare participant, ci calculăm o cantitate astfel încât fiecare să poată gusta din toate cele 16 feluri de mâncare. Suntem foarte atenți cu cantitățile de ingrediente, mai ales că ne dorim ca fiecare brunch să fie zero waste.

Pot să vin direct la brunch și să plătesc pe loc?

Din motive enumerate mai sus – calcularea strictă a cantitățiilor – nu se poate acest lucru.

Ce pot face dacă doresc să vin la un brunch dar s-au epuizat toate locurile?

Deschidem o listă de așteptare. Dacă sunt persoane care nu mai pot veni, te anunțăm și poți să le iei locul.